Ahad, 2 Januari 2011

LEPAT UBI 2011


N3 kali ni nak cerita bab kerajinan aku ditahun2011. Dah 2 hari masuk 2011, jadi sebagai pembuka kuih tahun ni aku dengan rajinnya buat LEPAT UBI. Kan ari tu malam tahun baru aku beli ubi 2 ketul, yang seketul dah selamat aku rebus... ha ni yang seketul lagi aku buat lepat yang MUBLES.... [mama janet sebut betul2 mubles bukan nubles/ tubles ].
Lain orang lain caranya buat lepat ubi, aku buat versi aku lah. disebabkan aku tak de parut kelapa cam yang digunakan kat kampung dulu, aku gunakan sagat yang orang gunakan wat sagat pisang buat kerepek. kalau parut kat kampung dulu kan dibuat dari zing ke apa kalau terparut jari ya ampun... membuak2 darah....jadi aku gunakan aja lah parut plastik ni selamat jari2 aku.....
Lepas ubi diparut aku tak perah buang airnya macam sesetengah orang buat. aku terus gaulkan dengan kelapa parut+ sedikit garam, gula merah,gula pasir dan sedikt santan, bagi lemak berkerim la....bla dah sebati rasa lah kemanisanya ikut citarasa sendiri, pas tu baru lah bungkus ngan daun pisang yang dah di layukan. susun dalam pengukus, kukus lah dalam 30 minit.Bila kita tak perah ubi parut tu, bila dah masak dia jadi kenyal2 .. sedapppp.......

Ni la rupa parut yang aku gunakan,

lepat ubi lepas disauna

zoommmm.... dekat sikit nampak kekenyalannya

2 ulasan:

  1. cik lah... sedap nampak... emmm tak pandai la buat kuih ni... huhuhu

    BalasPadam
  2. mamang sedap Ayien.... ala kuih yang paling sempoi tak kan tak tau buat, tanya lah mak....

    BalasPadam